Arend Vijfvinkelplein 32-33 Den Haag

Arend Vijfvinkelplein 32-33 ‘s-Gravenhage

Previous
Next

“De uitkragende verdiepingen zorgen niet alleen voor extra woonruimte, maar accentueren ook de entree van het gemeenschappelijke binnenplein”

In het staddeel Loosduinen heeft de gemeente Den Haag particulieren de mogelijkheid gegeven zelf hun woondromen te realiseren, genaamd project Zelfbouwkavels Escamplaan. 

De gemeente heeft als stedenbouwkundig ontwerp de woningkavels rondom een openbaar plantsoen met kinderspeeltuin en sportveld, het Arend Vijfvinkelplein, gesitueerd.

De opdrachtgever heeft twee aaneengesloten zelfbouwkavels, langs één van de twee entrees van het omsloten Arend Vijfvinkelplein, gekocht. 

Zijn droom was om voor zowel zijn gezin als zijn ouders een aparte woning te creëren, het familiehuis moest wel één geheel lijken van buitenaf. Door de voor- en zijgevel vanaf de eerste verdieping tot en met het dak één meter te laten uitkragen werd er 28 m² meer woonoppervlakte gerealiseerd. 

Hierdoor ontstond er genoeg ruimte voor de gehele familie en daarnaast werd door gebruik te maken van verschillende gevelafwerkingen en speciale verlichting een architectonische accent toegevoegd aan de entree van de nieuwe buurt.

Project:Hoekwoonhuis op dubbele zelfbouwkavels Escamplaan te Den Haag
Opdrachtgever:Particulier
Team:JesseArchitecture
Constructeur:Bureau Broersma Bouwadvies
Aannemer:Hanbouw
Locatie:Den Haag
Status:Nieuwbouw opgeleverd
Ontwerp:2016
Bouwjaar:2018

Art & facts

Art & facts, Oegstgeest

Previous
Next

“Samen met het ontwerpteam zijn we tot een modern duurzaam gebouw gekomen, waar erfgoed veilig kan worden bewaard voor de toekomst”

De Boeg langs de A44 bij Oegstgeest is het eerste gasloze bedrijventerrein van Nederland. Op De Boeg worden door Art & facts drie hoogwaardige depots gerealiseerd voor de opslag van kunstverzamelingen, zoals schilderijen, sculpturen, antiek, meubilair en klassieke oldtimers.

De totale gerealiseerde gebruiksoppervlakte van de drie bedrijfshallen wordt 3760 m² inclusief twee kantoorruimtes en een showroom. De opslagruimtes worden geklimatiseerd, er mogen geen temperatuur- en luchtvochtigheidsverschillen zijn. Normaal verbruiken zulke depots veel energie, maar De Boeg 6 wordt energieneutraal.

Project:Drie depots de Boeg, opslag van erfgoed te Oegstgeest
Opdrachtgever:Art & facts
Team:JesseArchitecture (architect),
Thomas Lohse van ID (bouwmanager)
Constructeur:IMd raadgevende ingenieurs
InstallateurOntwerpburo Van der Vlugt
Locatie:Oegstgeest
Status:Nieuwbouw omgevingsvergunning onherroepelijk
Ontwerp:2018
Bouwjaar:Verwacht start bouw 2020
Publicatie:NRC 26-9-2019, kunstbijlage

Bedrijfshal Arion

Bedrijfshal met kantoor en dienstwoning Arion, Leidsendam

Previous
Next

“De moderne boerderij past straks perfect in de landelijke omgeving door het hergebruiken van historische details en materialen”

De eigenaar van Arion aanhangers wil door het realiseren van een nieuwe, grotere bedrijfshal met kantoren en een dienstwoning zijn onderneming uitbreiden. De bestaande oude boerderij is gesitueerd in het buitengebied van Leidschendam in de beschermende zone van de dijk van de Stompwijkse vaart.

Het uitgangspunt was om het nieuwe bedrijfsgebouw in eigentijdse landelijke stijl te ontwerpen met als verplichting vanuit het Waterschap Rijnland dat de bestaande funderingsvloer gehandhaafd moest blijven.

De nieuwe gevels van het woongedeelte zijn geheel opgetrokken uit bakstenen metselwerk. Bij de bedrijfshal loopt hetzelfde metselwerk aan de onderzijde als plint door met daarboven zwart houten rabatdelen. De bestaande typerende witte gietijzer raamkozijnen worden hergebruikt in de zwarte gevel.

Onder het moderne metalen zadeldak komt een ruimte met een kantoorfunctie waaruit door grote raampartijen van de dakkapellen en de inpandige balkons weids uitzicht is op de weilanden.

Project:Dertien gezins(koop)woningen Fluitenkruid te Den Haag
Opdrachtgever:Arion aanhangers
Team:JesseArchitecture
Aannemer:Eigenbeheer
Locatie:Leidschendam
Status:Herbouw in uitvoering
Bouwjaar:1960
Ontwerp:2017
Nieuwbouw:2020

Van Dijckstraat 98-142, Den Haag

Van Dijckstraat 98-142, Den Haag

Previous
Next

“Het woningblok is verfraaid met een plint van natuursteen en op de kopgevel is een kunstwerk van een tulp geplaatst, passend in de levendige buurt”

Vlakbij het centrum van Den Haag zijn voor starters in de Van Dijckstraat 24 nieuwbouw koopwoningen gerealiseerd. Het bouwblok met een eigentijds gezicht heeft gestucte gevels met een natuurstenen plint, waardoor het een mediterrane uitstraling heeft gekregen in de multiculturele Schilderswijk.

Het gehele wooncomplex is qua constructie uitgevoerd met betonnen prefab elementen en ankerloze scheidingsmuren, waardoor minder last van contactgeluid tussen de woningen is.

De benedenwoningen hebben ieder een tuin met berging en de bovenwoningen hebben een eigen terras op het dak. Het dakterras is vanuit de woonkamer via de trap bereikbaar en door een automatisch te openen dakluik direct toegankelijk voor de bewoner(s).

 

Project:24 maisonnette starters koopwoningen Van Dijckstraat te Den Haag
Opdrachtgever:Hanbouw
Team:JesseArchitecture
Constructeur:Precast Engineering BV
Aannemer:Hanbouw
Locatie:Den Haag
Status:Nieuwbouw opgeleverd
Ontwerp:2016
Bouwjaar:2017

Fluitenkruid 29-55

Fluitenkruid 29-55, Den Haag

Previous
Next

"De woningen hebben een duurzaam karakter, mede door opvang van hemelwater, gebruik van warmte-pomp en zonnecollectoren”

In de wijk Ypenburg van Den Haag, op de grens met Nootdorp en Delft worden 13 nieuwbouwwoningen gerealiseerd. Het oorspronkelijke plan is omgegooid van zes vrijstaande woningen naar negen geschakelde en vier twee-onder-één-kap woningen die beter in de stedenbouwkundige structuur van de buurt passen.

De geschakelde hofjeswoningen hebben een keuken en woonkamer aan de eigen tuin, op de eerste verdieping drie slaapkamers en een badkamer en een zolder met als optie extra kamers. De totale gebruiksoppervlakte van de woning is 144 m² met in de tuin een berging van 5 m².

De twee-onder-één-kap woningen zijn aan de dijk Brasserkade gesitueerd en zijn luxueuzer van opzet met een gebruiksoppervlakte van 156 m². De begane grond bestaat uit een leef keuken en ruime woonkamer met grote puien aan de tuinzijde en een eigen garagebox van 16 m² met extra parkeerplaats ervoor.

Op de verdieping zijn drie slaapkamers en een badkamer. Tevens is er mogelijkheid om extra leefruimte of een atelier te creëren in de dakopbouw, waar vanuit fraai uitzicht is op het weiland aan de andere zijde van de dijk en door de hoge ramen een betere daglichtinval is vanuit het noorden.

WWW.NIEUWBOUWFLUITENKRUID.NL

Project:Dertien gezins(koop)woningen Fluitenkruid te Den Haag
Opdrachtgever:
Team:JesseArchitecture
Constructeur:Bureau Broersma Bouwadvies
Aannemer:
Locatie:Den Haag
Status:Nieuwbouw omgevingsvergunning onherroepelijk
Ontwerp:2017
Bouwjaar:Verwacht start 2020

Huis van de Passer

Huis van de Passer, Leiden

Previous
Next

“De herbestemming van het Huis van de Passer is uitgegroeid tot een spannend, inspirerend modern en multifunctioneel maçonniek centrum, waarin het monumentale gebouw naar de 21ste eeuw is gebracht.”

Het Huis van de Passer, onderdeel van het Leids Maçonniek Centrum, is een door de gemeente erkende huwelijkslocatie. In dit historische grachtenpand moest de Tuinzaal geschikt worden gemaakt voor de exploitatie, de professionele keuken worden vernieuwd en de toiletten gemoderniseerd. Tevens was het wenselijk een extra studentenkamer voor de verhuur te creëren.

Het ontwerp van Simon George voor de Tuinzaal is passend bij het karakteristieke Rijksmonument en de symboliek van de vrijmetselarij. De driehoekige frames verwijzen naar het logo van de Vrijmetselarij waarin een gouden passer en winkelhaak zijn verwerkt.  

In eerste instantie verkreeg men niet de benodigde vergunningen en de bouwkosten waren gestegen buiten de begroting. Om de restauratieplannen te kunnen uitvoeren is Jesse Voerman toen als projectarchitect aangesteld.

JesseArchitecture stelde zich als doel om het ontwerp zo aan te passen dat het geniale concept van Simon George voor de geometrische en spirituele Tuinzaal kon worden gerealiseerd.

Project:Verbouwing van de Vrijmetselarij Loge Leiden “Huis van de Passer” Steenschuur te Leiden
Opdrachtgever:Stichting Leids Maçonniek Centrum
Ontwerpteam:Jesse Voerman van JesseArchitecture (projectarchitect),
Simon George (interieurarchitect),
Thomas Lohse van ID (bouwmanager),
Jerry van Tongeren (uitvoerder).
Constructeur:Constructiebureau Bogaards B.V.
Installateur:Energie-adviesburo Kroon
Aannemer:Jan van Houten timmer- en onderhoudsbedrijf
Locatie:Leiden
Status:Verbouwing Rijksmonument opgeleverd
Bouwjaar:1868
Ontwerp:2018
Opgeleverd:2019
Publicatie:Architectenweb